بنیانگذاران استارتاپ ها در مراحل مختلف کسب و کار خود با مشکلات متعددی روبرو می شوند. “رشد” مسئله ای است که آن ها همواره باید به آن توجه کنند. فروش، تیم سازی، جریان نقدی و جذب مشتری نکات دیگری هستند که همواره باید در کانون توجه قرار گیرند. ما در این مقاله قصد داریم در ارتباط با 10 نکته جهت صرفه جویی در هزینه های استارتاپ ها در خصوص حفظ استارتاپ با بوجه کم با استفاده از درامدهای ایجاد شده بپردازیم به نحوی که تیم شما قدردان این عملکرد باشند.
باید توجه داشت که سرمایه لازمه رشد است و در بودجه بندی شرکت های کوچک، با آگاهی از تاثیرات آتی هزینه های بزرگ بر عملیات شرکت، باید از آن ها دوری جست.
در صورتیکه که بنیانگذران بتوانند به رفتار اقتصادی صرفه جویانه و رویکرد استارتاپی خود متعهد بمانند، هر ریالی که به سختی به دست آمده حفظ خواهند کرد و شرایط بهتری برای رشد استارتاپ ایجاد خواهند کرد.
نکات صرفه جویی در هزینه
1. اولویت با فعالیت های اصلی می باشد
همه بنیانگذاران استارتاپ ها با انبوهی از وظایف مهم روبرو هستند که هر روز باید انجام شوند. به جای صرف زمان برای کارهایی که خروجی مناسبی ندارند، بر روی کارهایی تمرکز کنید که بیشترین بازدهی را دارند. یک روش خوب این است که کارهایی که هر روز باید انجام شوند براساس محرمانگی و فعالیت های تفویض یا برون سپاری شده با کم ترین تاثیر دسته بندی کنید و تمرکز بنیانگذاران و تیم را به ترتیب بر کارهایی که بیشترین تاثیر را در آن روز، هفته و ماه خواهند داشت معطوف کنید.
2. تصمیم گیری بر اساس جریان نقدی
ساختار یک استارتاپ، علاوه بر عوامل دیگر، بر مبنای “تصمیم گیری بر اساس جریان نقدی” شکل می گیرد. این رویکرد باید برای تمام افراد شرکت به خصوص کارشناسان فروش و بازاریابی تصریح شود. همواره تعارض زیادی بین مسئولین بازرگانی و فروش با تیم مالی و حقوقی وجود دارد. در حالیکه یک گروه می خواهند به کارها سرعت دهند، گروهی دیگر معتقدند باید سرعت هزینه کرد را کاهش داد و بازده سرمایه را بالا برد.
ساده ترین دلیل برای این موضوع این هست که عدم توانایی یک شرکت در ایجاد و کسب نقدینگی منجر به نابودی شرکت خواهد شد. تمام افراد استارتاپ باید برای توانایی شرکت در ایجاد نقدینگی و صرفه جویی هزینه های غیر ضروری مانند نمایشگاه ها، اقامت در هتل، اقدامات بازاریابی و … تلاش کنند. تیم مالی باید هر 10-15 روز یک صورت جریان نقدی برای آگاهی تیم تنظیم کنند و همچنین بنیانگذاران نیز باید مزایای صرفه جویی در هزینه را برای همه مثال ها و دستورالعمل های مختلف تشریح کنند تا همگی بتوانند از آن پیروی کنند.
3. مانع هزینه های غیر مرتبط شوید
پیرو نکته قبلی، به خاطر فروش خوب و یا جذب سرمایه جشن نگیرید و برای خودتان پاداش و مزایا در نظر نگیرید و یا به این علت از صرفه جویی در هزینه ها چشم پوشی نکنید.
به جای صرف پول برای نهار گران قیمت با یک مشتری بالفعل، پرسنل خود را به صرفه جویی در هزینه ها تشویق کنید، مکان هایی را انتخاب کنید که ضمن حفظ محیط خوب، ارزان تر هستند. به جای اقامت بیشتر در شهرهای دیگر و صرف هزینه برای اقامت و غذا، بلافاصله بعد از به سرانجام رسیدن کارهایتان در ماموریت، با اولین پرواز به شهر خود برگردید و در هزینه ها صرفه جویی کنید. این موارد در نهایت به صورت های مالی فصلی و سالیانه شما کمک خواهند کرد. سادگی و صداقت با خودتان و تیمتان را به عنوان فلسفه کاری دنبال کنید.
4.سرمایه گذاری در برندسازی و مدیریت مالی
کسب و کارهای موفق، مدیریت مالی و برندسازی را سنگ بنای استراتژی های بلند مدت قرار می دهند. به همین علت استارتاپ ها نمی توانند در این مسائل هزینه نکنند.
بنای برند سازی، درک و گسترش ارزش ها و ویژگی ها نا محسوس برند شماست. فروش و حرکت به سوی چشم انداز را همواره در بین مشتریان بالقوه و بالفعل خود ادامه دهید.
در مورد بحث مدیریت مالی، مطمئن شوید که یک نفر متخصص و با تجربه در حوزه مدیریت مالی و محصول به همراه دارید. این متخصصان بهترین گزینه برای مدیریت هزینه ها و نظارت بر درآمدها، انتخاب ابزارهای مالی بانکی و دولتی و همچنین متوقف کردن هزینه هایی هستند که با شرایط کنونی و جریان نقدی کوتاه مدت مطابقت ندارند. این جایگاه شغلی را دست کم نگیرید، به عنوان یک بنیانگذار با تجربه مالی، بهره مندی از دانش و ارتباطاتی که این افراد برای شما به ارمغان می آورند لازم و ضروری می باشد و استخدام این افراد باعث صرفه جویی در هزینه های متفرقه و غیر ضروری خواهد شد.
5. تصمیم گیری و اجرای سریع
بسیاری از تصمیمات در زندگی و کار ما به این علت که در اولویت آن روز یا هفته نبوده و یا با تصمیم تیمی به تعویق افتاده و یا اجرا نشده است. در بسیاری از استارتاپ ها، زمان و پول و فرصت های شگفت انگیزی به خاطر همین تصمیم گیری های به تعویق افتاده از دست می رود.
بنیانگذاران باید همیشه در تصمیم گیری ها، رشد را در اولویت قرار دهند و آن را پشت گوش نیاندازند. وقتی زمان آن فرا برسد و فشار زیاد شود، معمولا همان تصمیم را اتخاذ می کنیم که قبلا درباره آن بحث یا فکر شده؛ یعنی تیم همان تصمیمی را می گیرد که هفته ها یا ماه ها پیش می دانست که باید گرفته شود.
تصمیمات سخت حتی با وجود اطلاعات کم تر اگر زودتر گرفته شوند، هزینه کم تری در بر خواهند داشت و زمان بیشتری برای اجرا و پیگیری کارها و نتایج با مشارکت بیشتر اعضای تیم خواهید داشت.
اجرا سریع به اندازه تصمیم گیری سریع اهمیت دارد. از آن دست بنیانگذاران نباشید که فقط تصمیمات را دیکته می کنند یا با تصمیمات تیم همیشه موافق هستند و در اجرای آن ها مشارکتی ندارند. همواره خودتان در اقدامات و عملیات ها درگیر کنید تا بتوانید برای تصمیم گیری های بعدی از مشکلات و موانع موجود در شرایط واقعی آگاهی داشته باشید.
6. تعهد مهم تر از ویژگی های شخصی است
بحث منابع انسانی همیشه یک موضوع دشوار و ظریف در استارتاپ ها هست. در ابتدا کار همه زیاد کار می کنند و کم دریافت می کنند. به طور رایج دوستان با یکدیگر یک شرکت راه می اندازند و از دوستان خود برای پیوستن به تیم دعوت می کنند. اگر از خودگذشتگی و دقت نظر نداشته باشید، در نهایت افرادی را استخدام خواهید کرد که به جای تعهد در بیشتر موارد فقط با شما موافقند. مهارت هایی را که برای رشد و پویایی کسب و کار خود نیاز دارید همیشه مد نظر قرار دهید.
در یک استارتاپ فرصتی برای خطاهای انسانی نخواهید داشت، بنابراین همیشه برای استخدام افراد جدید براساس مهارت ها و تعهد افراد عمل کنید و نه ویژگی های شخصی. مراقب افرادی باشید که اصرار دارند همان گونه رفتار کنند که در گذشته در شرکت های قبلی رفتار می کردند و قصد تغییر و رشد ندارند. این افراد می توانند به شما آسیب برسانند. تا جای ممکن با کارفرما و همکاران قبلی آن ها صحبت کنید. برای استخدام افراد جدید سعی کنید موافقت همه اعضا تیم را جلب کنید. زمانی که نیاز دارید استخدام کنید و تنها به دنبال بالا بردن تعداد پرسنل نباشید.
برخی معتقدند اولویت با ویژگی های فردی افراد هست، زیرا مهارت می تواند آموزش داده شود اما شخصیتی که از اول با تیم سازگار نباشد به احتمال زیاد در آینده هم سازگار نخواهد بود. اما من با این موضوع موافق نیستم و ترجیح می دهم اولویتم برای استخدام تعهد، تجربه و مهارت باشد و ویژگی فردی در اولویت آخر قرار دارد. شاید جالب است بدانید استخدام افراد مناسب با کسب و کار خود به نوعی صرفه جویی در هزینه می باشد.
7. قبل از برون سپاری خودتان انجام دهید
تیم شما، توسعه محصول، مشتریان و توسعه مالی باید بالاترین اولویت شما باشد. به همین علت برون سپاری و تفویض امور می تواند به رشد سریع تر شما کمک کند. اما با توجه به این که شما فرایند ها را ساختید و ابتدا تا انتهای عملیات های شرکت را می دانید، تا زمانی که دقیقا ندانید از برون سپاری چه می خواهید، منجر به انتخاب اشتباه خواهد شد و اشتباه در این مورد نه تنها باعث صرفه جویی در هزینه ها نشده بلکه می تواند هزینه زیادی به دنبال داشته باشد.
وقتی که شما وارد جزئیات بخش های کسب و کاری که ایجاد کرده اید شوید و همه چیز را از ابتدا درک کنید، میتوانید بفهمید که برای هر یک از اجزا چه مقدار منابع و حمایت نیاز دارید و چه میزان از آن را می توانید به افراد درون سازمان و یا خارج از سازمان واگذار کنید.
8. اتوماسیون، اتوماسیون و اتوماسیون
اتوماسیون اموری که وابستگی زیادی به نیروی انسانی ندارند، در پایان هر ماه مبلغ بسیار زیادی را صرفه جویی خواهد کرد. ایمیل های از پیش آماده، اشتراک گذاری اسناد و فایل ها، ادغام کانال های فروش و مدیریت مشتریان، سیستم های صدور فاکتور، برنامه ریزی جلسات درون تیمی و برون سازمانی، مدیریت دارایی ها و یکسری امور دیگری می تواند به صورت اتوماتیک و توسط سیستم هایی که هزینه زیادی ندارند و با بودجه شما مطابقت دارند، انجام شوند.
همگام سازی با چنین سیستم هایی و انجام کارها با اتوماسیون از ابتدای کار می تواند بهره وری را افزایش دهد و مانع استخدام افراد و صرف زمان ارزشمند اعضای تیم برای کارهای تکراری شود.
9. تا جای ممکن شرکای تجاری را گسترش دهید
همیشه روابط خود با شرکای تجاری که مشتریانی دارند که می توانند از خدمات و محصولات شما استفاده کنند، گسترش دهید. سعی کنید محصولات خود را در سبد خرید شرکایی قرار دهید که محصولاتی موازی خدمات شما دارند.
این همکاری های نیازمند اعتماد بسیار زیاد، حفظ محرمانگی، درک متقابل از کسب و کار یکدیگر و تطابق درآمد ها و هزینه ها می باشد. چنین فرایندی می تواند هم به شرکت ها در درک بهتر فرایند ها کمک کند و هم مزایای بسیار زیادی برای مشتریان آن ها خواهد داشت.
10. به چشم انداز خود پایند باشید
یکی از بهترین راه ها برای ساختن یک ساختار شرکتی و عملیاتی هوشمندانه و قابل اتکا، داشتن یک هدف مشخص و پایبندی به آن می باشد. بر فعالیت های اصلی خود تمرکز کنید و با ذره بین مسائلی که می تواند شما را منحرف کند رصد کنید، چه برای شما درآمد ایجاد کنند و چه از زیان شما جلوگیری کنند. این عمل باعث بهبود روند صرفه جویی در هزینه های استارتاپ شما خواهد بود.
یکی از مهم ترین درس هایی که در یک استارتاپ می گیرید نه گفتن به موقعیت هایی است که توسط بقیه شرکا پیشنهاد می شوند و یا بر سر راه شما قرار می گیرند در حالیکه در برنامه های کوتاه مدت و میان مدت شما نیستند وپرداختن به آن ها نیازمند صرف منابع زیادی می باشد.