برخی افراد تنها اهداف و تصمیم گیری های سالانه را در برنامه خود دارند. از دیدگاه ما هر فردی باید اهداف سالانه، ماهانه و هفتگی نیز داشته باشد که هدف اقتصادی نیز اولویت بالایی در بین این اهداف دارند. برخی افراد هم به هدف گذاری عقیده ای ندارند و بیشتر تصمیم های خود را بر مبنای شانس و روی هوا می گیرند. باید در نظر داشت که تعیین هدف فراتر از رؤیاپردازی است. ممکن است ابتدا با یک رؤیا و آرزو شروع شوند اما برنامه ریزی که در پشت آنها وجود دارد، این رؤیاها را به واقعیت تبدیل خواهد کرد.
10 هدف اقتصادی دراز مدت
هنگامی که از اهداف اقتصادی سخن می گوییم، پروسه تبدیل رؤیا به واقعیت وجهه جدی به خود می گیرد. از آنجایی که اهداف اقتصادی نیازمند سرمایه گذاری مادی و فیزیکی در یک بازه زمانی معین هستند، باید برنامه ریزی شما دقیق و قابل اعتماد باشد تا بتوانید رؤیاهای خود را به حقیقت تبدیل کنید.
اگر تابهحال در خصوص اهداف اقتصادی در بازه معین فکر نکرده اید، در این مطلب جرقه ای در افکار شما خواهیم زد. در این مطلب 10 هدف اقتصادی را برای شما در نظر گرفته ایم که می توانید آنها را در سال 2019 به چالش های خود بیفزایید.
1. تعیین پس انداز اضطراری قابل قبول
معمولاً پس انداز اضطراری را جزء اهداف اقتصادی کوتاه طبقه بندی می کنیم. به لحاظ تئوری نیز این مسئله تا حدودی صحیح است. از طرفی پس انداز اضطراری مزیت های درازمدت زیادی برای شما خواهد داشت. برای همین یکی از اهداف اقتصادی است که باید حتماً در برنامه ریزی خود بگنجانید. برخی از مزیت های پس انداز اضطراری در طول عمر شما به شرح زیر است:
- همواره مقداری پس انداز اضطراری در صندوق خود دارید و این مسئله باعث آرامش روانی شما خواهد شد. می دانید که در صورت فرارسیدن روزهای بحرانی، پشتیبانی برای این روزها در نظر گرفته اید.
- همان طور که از عنوان پس انداز اضطراری برمی آید، برای روزهای بحرانی در نظر گرفته می شود. اگر برای مدتی کار خود را از دست دهید یا مشکل پزشکی بزرگی برای شما به وجود آید، این پس انداز برای شما گره گشا خواهد بود.
- یک ابزار و مقیاس مدیریت سرمایه عالی است. اگر بتوانید برای موارد اضطراری پس انداز کنید، برای هر هدف اقتصادی دیگری نیز می توانید پس انداز کنید.
- اگر در بازار سهام سرمایه گذاری کرده باشید، نوسانات آن برای شما قابل تحمل تر خواهد شد و از تصمیم های ناگهانی شما جلوگیری می کند. این به این خاطر است که پشتوانه مالی مناسبی دارید و می دانید که با از دست دادن مقداری از سهام و سرمایه خود، دنیا به آخر نمی رسد و قدرت ریسک پذیری شما را بالا خواهد برد.
داشتن صندوق پس انداز اضطراری در بسیاری مراحل حساس زندگی به کمک شما خواهد آمد. برای مثال در مواقع خرید خانه، به دنیا آمدن کودک، دانشگاه رفتن فرزند و مواردی از این قبیل به لحاظ روحی کمک بسیاری به شما خواهد کرد.
مزیت های زیادی که عنوان شد، احتمالاً تاکنون شما را به در نظر گرفتن صندوق پس انداز اضطراری ترغیب کرده است.
2. بدهی خود را کاملاً صاف کنید
بدون شک یکی از بهترین احساسات موجود، رهایی از بدهی است. در طرف مقابل داشتن بدهی حتی اندک همیشه فکر شما را به خود مشغول می کند. اگر بتوانید دخل و خرج خود را مدیریت کرده و از خرج های غیرضروری خود بکاهید، صاف کردن بدهی برای هرکسی کار ساده ای خواهد بود.
از واژه های بدهی خوب و بدهی بد پرهیز کنید. برای یک بار هم که شده باید فکر کنید که تمامی بدهی ها بد هستند. مهم نیست شخصی که به او بدهی دارید، فرد خوش قلبی است یا خیر! بدهی خود را با او صاف کنید. رهن منزل و بدهی بانک نیز جزء همین بدهی ها قرار می گیرد که باید به فکر آن باشید.
تنها برخی از فواید صاف کردن بدهی را به صورت لیست با شما در میان می گذاریم:
- صاف کردن بدهی به معنای کنترل کامل روی درآمد است. احساسی که فوق العاده است و بهتر است آن را تجربه کنید.
- پول بیشتری برای سرمایه گذاری، پس انداز و حتی خرج کردن خواهید داشت.
- هنگام برنامه ریزی ماهانه و سالانه، نیازی به اما و اگر نخواهد بود. از فلان میلیون درآمد ماهانه باید فلان هزار تومان را به فلان شخص پرداخت کنم.
- استعفا دادن از شغلی که مورد علاقه شما نیست کار ساده تری خواهد شد.
- استرس و دل نگرانی های ناشی از بدهی بالأخره به اتمام می رسد.
هرچند نگرفتن وام و نداشتن بدهی در ایران کار بسیار دشواری است اما غیرممکن نیست. باید به هر صورت از هزینه های خود بکاهید. برای یک سال کمی پایین تر از سطح همیشگی خود زندگی کنید و تمام بدهی های خود را صاف کنید. خانواده شما نیز با نداشتن بدهی آرام تر از همیشه خواهد شد.
هرگاه در صدد تعیین یک هدف اقتصادی باشد و به برنامه ریزی برای آن مشغول می شوید، بدهی گریبان گیر شما خواهد شد و تمام برنامه ها و افکار شما را بر هم می ریزد. دور بدهی را قلم بگیرید.
3. برنامه ریزی برای بازنشستگی پیش از موعد
باید بازنشستگی پیش از موعد را در برنامه ریزی خود بگنجانید. البته برخی افراد به دلیل علاقه شدید به محل کار خود! تمایلی به بازنشستگی حتی در سن قانونی نیز ندارند. ظاهراً این مسئله در ایران نهادینه شده است. افرادی که تمایلات شدیدی به تمایلات متمایل به امیال اقتصادی دارند، از جای خود تکان نمی خورند.
بدون شک مقصود ما را از این جمله درک می کنید. توضیح این جمله از درک پیچ و خم های اقتصادی امروز کشور دشوارتر نیست! از طرفی افراد عادی که تمام استرس و فشار اقتصادی کشور بر روی شانه های آنها است، ترجیح می دهند هرچه سریع تر بازنشستگی خود را به دست آورند.
اهمیت برنامه ریزی برای بازنشستگی در موارد زیر خلاصه می شود:
- رسیدن به هدف بازنشستگی ممکن است بیش از آنچه تصور می کنید، طول بکشد. برای مثال می توانید سن 50 سالگی را انتخاب کنید.
- ضعف جسمانی و مشکلات سلامتی ممکن است بازنشستگی را برای شما ضروری کند. اگر برای بازنشستگی پیش از موعد برنامه ریزی کنید، آمادگی لازم را برای این گونه موارد خواهید داشت.
- شرایط خانوادگی و روحی شما ممکن است نیازمند زمان آزاد بیشتری باشد. در صورت بازنشستگی به این مورد دست خواهید یافت.
- شاید قصد بازنشستگی تمام مدت نداشته باشید اما می توانید ابتدا با کاهش ساعات کاری مقداری از استرس و فشار کاری خود را کاهش دهید.
- فراهم بودن امکان بازنشستگی و تصمیم نداشتن به بازنشستگی بسیار بهتر از تصمیم داشتن به بازنشستگی و فراهم نبودن امکان آن است.
4. ایجاد چند منبع درآمد مختلف
حتی اگر عاشق کار خود هستید، ایجاد چند منبع درآمد مختلف از اصول بیمه مالی است. به همین دلیل باید حتماً آن را در لیست چشم انداز اقتصادی خود قرار دهید. برخی دلایل دیگر را نیز در ادامه ذکر خواهیم کرد:
- می توانید توسط یک کار پاره وقت منبع درآمد متفاوتی برای خود دست و پا کنید و سریع تر از موعد بازنشسته شوید.
- اگر قصد راه اندازی کسب و کار خودتان را دارید اما نمی خواهید ریسک استعفا را قبول کنید، این گزینه برای شما ایده آل است. می توانید در کنار شغل دائمی خود، یک کسب و کار جداگانه نیز داشته باشید.
- داشتن درآمد اضافی از هر منبع جدیدی می تواند پس انداز بازنشستگی شما را افزایش دهد.
- می توانید از طریق این منبع درآمد بدهی های خود را صاف کنید.
- در صورت از دست دادن شغل اصلی، شغل دیگری برای خود پایه ریزی کرده اید و پشتیبان مالی شما در روزهای دشوار خواهد بود.
اگر کتاب «پدر پولدار، پدر بی پول» اثر «رابرت کیوساکی» را خوانده باشید، اهمیت داشتن چند منبع درآمد را به خوبی درک می کنید. داشتن چند منبع درآمد در کشور ما ضروری و تا حدودی حیاتی است.
5. داشتن بیمه کافی (نه زیاد)
برخی افراد هیچ نوع بیمه ای ندارند. از طرفی برخی دیگر هزینه زیادی برای انواع بیمه می کنند. ایجاد تعادل بین این دو امری ضروری است که باید در اهداف اقتصادی خود بگنجانید. چند استراتژی خاص برای ایجاد این توازن را در ادامه توضیح خواهیم داد:
- بیمه عمر یک بیمه حیاتی و مهم است که همه افراد باید از آن برخوردار باشند. بخصوص افراد با شغل های آزاد نباید بیمه عمر را نادیده بگیرند. دقت کنید که هزینه زیادی برای بیمه عمر نکنید. ممکن است مرده شما ارزش بیشتری از زنده شما داشته باشد و خودتان خبر نداشته باشید.
- کم هزینه ترین بیمه خودرو (بدنه و ثالث) را در برنامه خود قرار دهید. بخصوص اگر پیشینه مناسبی در رانندگی با احتیاط دارید.
- بیمه درمانی خود را نیز در نظر بگیرید و حساب آن را از پس انداز اضطراری خود جدا کنید.
بهتر است با یک مشاور بیمه نیز در این خصوص صحبت کنید تا راهنمایی های لازم را در این خصوص با شما در میان بگذارد.
6. توانایی زندگی با کمتر از میزان درآمد
بحران اقتصادی و فراز و نشیب های ارز و طلا تابهحال باید شما را به این فکر انداخته باشد که ارزش پول در ایران ثابت نیست. از طرفی هر لحظه ممکن است به خاطر ورشکست شدن شرکت یا تعدیل نیرو از کار برکنار شوید. باید خود را برای روزهای دشوار آماده کنید.
باید یاد بگیرید که چگونه با میزان کمتر از درآمد خود گذران زندگی کنید. از هزینه های خود بکاهید. برای مثال می توانید هر سال 1 یا 2 ماه از سال را به این امر اختصاص دهید. سعی کنید کمترین مقداری که برای گذران زندگی نیاز دارید را هزینه کنید. این مسئله جدای از اینکه شما را برای روزهای دشوار مهیا می کند، پس انداز مناسبی نیز برای شما باقی خواهد گذاشت.
افزایش میزان درآمد از طریق افزایش محل درآمد کار مناسبی است و شما را به لحاظ اقتصادی بیمه خواهد کرد. با این وجود تا زمانی که زندگی با درآمد کمتر را فرانگیرید، امکان پس انداز کافی برای شما وجود نخواهد داشت و معمولاً هرچه درآمد شما افزایش یابد، هزینه های شما نیز به صورت همزمان افزایش می یابد. این مسئله در دنیای مصرف گرای امروز نمود بسیار بارزی پیدا کرده است.
7. پایان دادن به مصرف گرایی
ممکن است این مسئله بیش از رویکرد اقتصادی، به بحث روانشناسی و روحی مرتبط باشد. مصرف گرایی هدف اصلی و عمده شرکت های تولیدی است. این شرکت ها با تبلیغات مستمر و فراوان خود در صدد ایجاد نیاز کاذب در شما هستند.
ممکن است شما یکی از بهترین گوشی های هوشمند چند سال اخیر را در اختیار داشته باشید و تمام نیازهای شما با آن برطرف شود. به محض اینکه مدل جدیدی از این تلفن همراه به بازار می آید، بدون در نظر گرفتن مزایای خرید آن اقدام به خرید خواهید کرد.
ممکن است لوازمی در منزل داشته باشید که به قول خودتان برای مهمانی های بزرگ خریده باشید. مهمانی های بزرگی که تابهحال رخ نداده اند و احتمالاً رخ نمی دهند. لوازمی در کابینت آشپزخانه خود دارید که تابهحال از آنها استفاده نکرده اید و مدام در حال افزایش تعداد آنها هستید.
لباس هایی در کمد لباس خود دارید که تنها یک یا دو بار آنها به بر تن کرده اید. این گونه مصرف گرایی اعتیادگونه را باید ریشه یابی کرده و از ریشه بزنید. ممکن است در ابتدا کار دشواری باشد اما بدون شک هنگامی که این مسئله را حل کنید، زندگی شما از این رو به آن رو خواهد شد.
مصرف گرایی اعتیادگونه مشکلات عدیده ای از جمله موارد زیر را به همراه خواهد داشت:
- هنگامی که لوازم بیشتری تهیه کنید، به دنبال آن محل ذخیره بزرگتری نیاز خواهید داشت. کمد و کابینت های شما روز به روز افزایش می یابند و چندی طول نخواهد کشید که منزل کنونی شما نیز کوچک به نظر می رسد.
- لوازم اضافی جدای از اینکه فشار زیادی روی درآمد شما خواهند گذاشت، هیچ نقطه مثبت اقتصادی نیز ندارند.
- هر پولی که در خرید لوازم بی مصرف هزینه شود، از سرمایه گذاری مولد شما خواهد کاست.
- در روزهای دشوار اقتصادی باید بر میزان درآمد و نحوه دخل خود تمرکز کنید. اگر لوازم زیادی داشته باشید، تمرکز شما روی تعمیر و نگهداری آنها خواهد بود.
- لوازم اضافی وقت شما را نیز صرف خود می کنند. زمان با ارزشی که باید به بهبود سطح زندگی خود بپردازید. زمانی که باید با خانواده صرف کنید. زمانی که می توانید با عبادت بگذرانید.
- کسانی که روحیه مصرف گرایی بالایی دارند بدون شک از آرامش روانی کمتری نیز برخوردارند. به لحاظ روانشناسی هرچه نیاز شما به مادیات و لوازم مادی کاهش پیدا کند، آرامش خاطر شما نیز بیشتر خواهد شد.
8. برنامه ریزی برای انجام شغل مورد علاقه
بهبود شرایط اقتصادی، پس انداز و ایجاد چندین منبع درآمد همگی باید در اختیار هدف استقلال مالی و توانایی تصمیم گیری شغلی باشند. بدین معنی که هرگاه خواستید کاری را انجام دهید، بتوانید وقت و چگونگی آن را خودتان تعیین کنید. اگر این مورد جزء اهداف اقتصادی شما نباشد، یک جای کارتان می لنگد.
یک آمارگیری گروهی در آمریکا نشان داده است که میزان علاقه و تعهد در محیط کار تنها 34 درصد است. شک نکنید که این آمار در ایران به مراتب بدتر است. این آمار نشان می دهد که میزان رضایت شغلی بسیار پایین است. همین مسئله لزوم استقلال مالی و کار کردن بر روی شغل مورد علاقه را چند برابر می کند.
خلاص شدن از بدهی، آماده سازی برای بازنشستگی پیش از موعد، ایجاد چند منبع درآمد مختلف و پایان دادن به مصرف گرایی باید مسیر را برای کار کردن بر روی پروژه و شغل مورد علاقه شما هموار کند. حتی اگر میزان درآمد شما مقداری کاهش یابد، بدون شک ارزش این فداکاری را خواهد داشت.
این مسئله تنها زمانی امکان پذیر است که بدهی های خود را صاف کرده باشید، امکان زندگی با درآمد کمتر را داشته باشید و پس انداز قابل قبولی نیز داشته باشید.
آنچه در تلویزیون و تبلیغات شرکت های مختلف از جمله بیمه مشاهده می کنید، رؤیاپردازی هستند. بیشتر ما پس از دوران بازنشستگی نیز نیازمند درآمد هستیم. درآمد بازنشستگی در ایران آنقدر اندک است که بیشتر افراد هیچ علاقه ای به بازنشستگی ندارند. البته این مسئله شامل افرادی نمی شود که از منابع مشخصی درآمدهای غیر مشخص دارند. تعدادشان هم اندک نیست. بیشتر مردم مجبورند تا انتهای عمر خود کار کنند. البته کار چیز بسیار خوبی است اما به شرطی که موجب عذاب شما نباشد. به همین دلیل نیاز دارید که روی کار مورد علاقه خود تمرکز کنید. اگر این کار مستقل از دیگران باشد و خود شما کارفرما باشید، نور علی نور خواهد بود. نگرانی شما بسیار کاهش می یابد.
9. با کمک به دیگران و صدقه آشتی کنید
شاید به نظرتان عجیب باشد اما کمک به دیگران و صدقه نه تنها از درآمد شما کم نمی کند بلکه آن را افزایش می دهد. دادن صدقه باعث می شود که احساس خوب همبستگی را تجربه کنید. با کمک به کسانی که درآمد کمی دارند و با مشکلات دست و پنجه نرم می کنند، روحیه خود را بهبود بخشید.
بخشیدن یک احساس مثبت است که باید در خود رشد دهید. اگر در بخشیدن و کمک به دیگران مشکل داشته باشید، کمکم پول و مادیات افسار شما را در دست می گیرد. مدتی نخواهد گذشت، به جای اینکه کنترل اموال خود را در دست داشته باشید، این پول است که شما را کنترل خواهد کرد. تمام دغدغه شما مادیات و افزودن به حساب بانکی خواهد بود. به دلایل زیر، سخاوتمندی به نفع شما خواهد بود:
- بخشیدن پول نشان دهنده قدرت و اختیار شما روی پول است. کسی که نمی تواند از اموال خود صدقه دهد، در بند آن اسیر است.
- کمک به دیگران شما را بخشی از راه حل مشکلات دنیا می کند.
- بخشیدن اموال احساس بسیار خوشایندی به شما می دهد. مخصوصاً احساس توانایی بخشش را کمتر کسی در زندگی خود دارد.
- کوه به کوه نمی رسد، آدم به آدم می رسد. ممکن است روزی شما در موضع ضعف قرار گیرید. اطمینان داشته باشید، کسی که هیچ گاه صدقه نداده باشد، مشکلات او دشوارتر از دیگران حل می شود.
- شاید اعتقادات محکمی هم نداشته باشید اما تمام ما به این مسئله باور داریم که بخشش و سخاوتمندی باعث برکت و افزایش مال می شود. در حقیقت اگر می خواهید اموال شما افزایش پیدا کند، از آنها صدقه بدهید.
- صدقه دفع بلا است.
10. اقتصاد خود را قبل از مرگ سر و سامان دهید
البته کسی نمی داند چه وقتی مرگ به سراغ او می آید اما «هرکسی طعم مرگ را خواهد چشید.» قبل از هرچیز سعی کنید وصیت نامه خود را به لحاظ اقتصادی تکمیل کنید. اوضاع نابسامان و بدهی های خود را برای ورثه باقی نگذارید. بخصوص اگر فرزندان کوچک یا دم بخت دارید، این مسئله بسیار ضروری است.
سعی کنید به جای اینکه اموال خود را برای تصمیم گیری پس از مرگ خود بر جای بگذارید، آنها را قبل از مرگ سر و سامان دهید. برای مثال بچه های خود را به لحاظ شغلی و ازدواج یاری دهید. البته قرار نیست تمام مشکلات آنها را برطرف کنید. کافی است مقداری مسیر آنها را هموار کنید تا در اوضاع نابسامان و درهم امروز درگیر نباشند. قدم های زیر را جهت بر جای گذاشتن اوضاع اقتصادی منظم در نظر بگیرید:
- حتماً به لحاظ بیمه خود را تضمین کنید. بخصوص بیمه عمر را فراموش نکنید.
- سعی کنید قبل از مرگ تمام بدهی های خود را صاف کنید. از آنجایی که کسی از زمان مرگ خود خبر ندارد، به معنی سریع ترین زمان ممکن خواهد بود. اگر یکی از بدهی های شما بسیار بزرگ است، در بیمه عمر خود بندی برای تسویه آن پس از مرگ در نظر بگیرید.
- سعی کنید مدیریت مالی و اقتصادی را به فرزندان خود بیاموزید و آنها را در این حیطه راهنمایی کنید. احتمالاً بهترین چیزی که از خودتان بر جای خواهید گذاشت، یک اوضاع منظم اقتصادی است.
رسیدن به استقلال مالی در زندگی هیچ ارتباطی به شانس و جادو ندارد. باید یک هدف صحیح برای خود ترسیم کنید و نقشه اساسی برای رسیدن به آن داشته باشید. در این صورت می توانید استقلال مالی خود را تضمین کنید.
اهداف اقتصادی شما کدام ها هستند؟ به نظر شما کدام از یک از موارد ذکر شده در این مقاله از اهمیت بیشتری برخوردار است؟ شما از شغل خود رضایت دارید؟ به استقلال مالی رسیده اید؟ دیدگاه های خود را با ما در میان بگذارید.