رؤسای برخی از بزرگترین شرکتهای فناوری دنیا در برابر قانونگذاران واشنگتن ظاهر شدهاند تا از شرکتهای خود در برابر ادعای سوءاستفاده از قدرت برای له کردن رقبا دفاع کنند.
جف بزوس، رئیس آمازون اظهار داشت كه جهان به کمپانیهای بزرگ «نیاز دارد»، در حالی كه روسای فیس بوك، اپل و گوگل ادعا میكنند كه شركتهای تابعهشان باعث ایجاد نوآوری شدهاند.
این در حالی است كه قانونگذاران مقررات سختگیرانهتری را تصور میكنند و تحقیقات در مورد رقابت در حال انجام است.
برخی منتقدان میخواهند این شرکتها به بنگاههای کوچکتری تقسیم شوند.
دموکراتها غولهای فناوری را در مورد مسائل مربوط به رقابت تحت فشار قرار میدهند حال آن که جمهوریخواهان بیشتر نگران چگونگی مدیریت اطلاعات و به حاشیه رانده شدن دیدگاههای محافظه کارانه هستند.
دادرسی آنطور که اتفاق افتاد
دیوید سیسیلین David Cicilline، نماینده دموکرات کنگره که این جلسه را برگزار میکند، گفت: «تحقیقات یک ساله توسط نمایندگان مجلس نشان داده است که پلتفرمهای آنلاین «قدرت خود را به روشهای مخرب و مضر» گسترش داده اند».
او گفت که متقاعد شده این بنگاهها انحصار دارند و خواستار اقدام در این زمینه است.
وی در پایان بیش از پنج ساعت جلسه شهادت گفت: «برخی از این شرکتها باید منشعب شوند و همه آنها باید به درستی نظارت شوند».
مارک زاکربرگ از فیس بوک، جف بزوس از آمازون، ساندار پیچای از گوگل و تیم کوک از اپل اصرار داشتند که آنها هیچ عمل غیرقانونی انجام ندادهاند و بر ریشهها و ارزشهای آمریکایی شرکتهایشان تأکید کردند.
نگرانیهای اصلی در مورد غولهای فناوری چیست؟
در این جلسه قانونگذاران گوگل را به دزدیدن محتوای ایجاد شده توسط بنگاههای کوچکتری مانند یلپ Yelp به منظور نگه داشتن کاربران در صفحات وب خود متهم کردند.
برخورد آمازون با فروشندگان در سایت خود، خرید رقبا توسط فیس بوک (از جمله اینستاگرام) و فروشگاه اپ استور اپل نیز توجهات را به خود جلب کرد.
در پاسخ به ادعاهای سرقت محتوا توسط گوگل، پیچای گفت این شرکت خود را در «بالاترین استانداردها» نگاه میدارد.
آقای سیسیلین گفت آمازون بصورت ذاتی تضاد منافع دارد زیرا هم میزبان فروشندگان است و هم با ارائه محصولات مشابه با آنها رقابت میکند. چنین عملی توسط رگولاتورهای اروپایی نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
وی گفت: «نقش دوگانه آمازون اساساً ضد رقابت است و کنگره باید دست به اقدام بزند».
با این حال، برخی از جمهوریخواهان اعلام كردند كه آماده نیستند بنگاهها را به شرکتهای کوچکتر تقسیم كنند یا قوانین رقابت آمریكا را بطور چشمگیری بازبینی كنند. یك عضو كمیته تحقیق در همین زمینه میگوید: «بزرگ بودن ذاتاً بد نیست».
نگرانیهای جمهوری خواهان بیشتر بر تعصبات سیاسی این بنگاهها متمرکز است زیرا آنها متهم به سرکوب دیدگاههای محافظه کارانه هستند.
جیم جردن Jim Jordan، نماینده كنگره از اوهایو گفت: «من بسرعت سراغ اصل مطلب خواهم رفت، غولهای فناوری مصمم به جذب محافظه كاران هستند».
غولهای فناوری در مواجهه با جنجال رسانهای
چهار نفر از مدیران ارشد شرکتهای فنآوری جهان ممکن است پیش از حضور در برابر کمیته قضایی شهادت دهند، اما آنها در میان طوفان سیاسی گرفتار شدهاند.
هدف اعلام شده جلسه دادرسی این بود كه آیا قوانین ضد انحصار موجود نظارت كافی بر غولهای فناوری فراملی را تضمین میکند یا خیر. واقعیت این بود که جلسه دادرسی با امکان صحبت پنج دقیقهای هر عضو کمیته، بیشتر شبیه یک جنجال رسانهای بود زیرا روسای شرکتها از هر جهت با انتقاد روبرو بودند.
دموکراتها ابراز نگرانی کردند که این شرکتها با بی اعتبار کردن رقبا و خریدن آنها به طور کامل از قدرت خود سوء استفاده میکنند. جمهوریخواهان در مقابل آنها را به عدم میهن پرستی کافی و رفتار دوستانه با چینیها متهم کردند.
هر دو طرف از نحوه مدیریت شرکتها بر گفتار و بیان در پلتفرمها ابراز ناراحتی کردند. دموکراتها گفتند که آنها به اندازه کافی در حذف لفاظیهای نفرت انگیز و اطلاعات دروغین پیش نرفتهاند. در مقابل جمهوریخواهان معتقد بودند که افکار محافظه کارانه در این شرکتها سانسور میشود.
در پایان شهود از سؤال كنندگان تشكر كردند و سهم خود را از شکست پذیرفتند اما شاید مطمئن بودند كه به زودی میتوانند از این وضعیت خارج شوند و به كارشان برگردند. در حالی که به نظر میرسید همه سیاستمداران موافق این هستند که شرکتهای بزرگ فناوری یک مشکل هستند اما از سوی دیگر احتمال رسیدن به هر نوع راه حلی هم بعید به نظر میرسد.
شرکتها چه گفتند؟
مدیران از شرکتهای خود دفاع کردند و گفتند که محصولات آنها به مشاغل کوچکتر کمک کرده و آنها در مقابل رقابت با شرکتهای تازه وارد در معرض خطر قرار دارند.
تیم کوک، رئیس اپل گفت: «که وضعیت تجارت چنان رقابتی است که من آن را به عنوان یک نزاع خیابانی برای گرفتن سهم بازار در تجارت تلفنهای هوشمند توصیف میکنم».
آقای بزوس در اولین حضور خود در كنگره، اینكه نقشهای چندگانه آمازون تضاد منافع است را انکار کرد اما در همین حال اعتراف كرد كه این شركت در حال بررسی اطلاعات مربوط به فروش شرکای خود بوده است.
این شرکت متهم به استفاده از چنین اطلاعاتی برای عرضه نسخه مخصوص محصولات پرفروش شده است.
آقای بزوس گفت قوانین آمازون کارکنان را از بررسی دادههای فروش شرکتهای خصوصی منع میکند، اما وی تصدیق کرد که این احتمال وجود دارد که کارمندان آمازون این سیاست را نقض کرده باشند.
وی گفت: «ما در حال تحقیق در مورد آن هستیم.»
آقای بزوس در سخنان خود اظهار داشت كه آمازون با رقابت قابل توجهی از طرف شركتهایی همچون والمارت مواجه شده است و خاطرنشان كرد این شركت در شعبات مناطق جدید اغلب زیان ده بوده است.
وی گفت: «من کارآفرینان کوچک را دوست دارم. خودم هم یکی از آنها بودهام. اما جهان همانطور که به شرکتهای کوچک احتیاج دارد به شرکتهای بزرگ نیز احتیاج دارد. کارهایی وجود دارد که شرکتهای کوچک به سادگی نمیتوانند انجام دهند».
دونالد ترامپ در این زمینه چه گفته است؟
رئیس جمهور آمریكا، دونالد ترامپ منتقد دیرینه آمازون است. او در توییتر خود اقدام به تهدید این شرکتها کرد و نوشت: « اگر كنگره عدالت را برای غولهای فناوری اجرا نکند، کاری كه آنها باید سالها پیش انجام میدادند، من خودم آن را با دستورات اجرایی انجام خواهم داد».
وی همچنین به خبرنگاران گفت که مقامات کاخ سفید از نزدیک جلسات رسیدگی را بررسی میکنند.
وی گفت: «شکی نیست که آنچه شرکتهای بزرگ فناوری انجام میدهند بسیار بد است».
دن آیوز Dan Ives، تحلیلگر فناوری از ودبوش سکیوریتز Wedbush Securities گفت: «ابرهای طوفانی در آسمان واشنگتن در حال تشکیل هستند، اما بعید است که کنگره برای تصویب قوانین جدیدی که شرکتهای فناوری را وادار به تغییر کند به اجماع برسد».
وی نوشت: «ما فکر میکنیم که اصلاح قانون تنها راهی است که محدودیتهایی در توانایی تجاری این شرکتها ایجاد میکند، چه این قانون به شکل مالیات بیشتر باشد یا قوانین جدید در مورد تمرکز بازار. در صورت عدم تصویب قانون، ما شاهد تغییر معنی داری در مقررات نخواهیم بود، اگرچه خریدهای آینده مطمئناً مورد بررسی قرار میگیرند و بسته شدن آنها دشوارتر خواهد بود».